Páginas

jueves, 28 de febrero de 2013

SONIA DELAUNAY I LA REVOLUCIÓ DEL DISSENY TÈXTIL



Pintora i escriptora, va tenir un paper destacat en el desenvolupament de l’Orfisme. A partir dels anys 20 es dedica al disseny de roba, les seves teles pintades a mà, amb colors brillants van revolucionar el disseny tèxtil.
Sonia Delaunay al seu taller

Sonia Delaunay-Terk, va néixer l’any 1885. Amb cinc anys, va anar a viure amb els seus tiets materns a San Petersburg, de qui va rebre una educació cosmopolita. A través de Max Liebermann, va prendre contacte amb el món artístic, i l’any 1903 es va traslladar a Karlsruhe per començar els seus estudis de pintura. Dos anys més tard es trasllada a Paris per continuar la seva formació a l’Academie La Palette

Durant la seva primera època, les seves obres reflecteixen l’admiració pel postimpressionisme i concretament, per l’obra de Vincent van Gogh, Paul Gauguin i Henri Matisse.

Per no haver de marxar de França, Sonia es va casar per conveniència amb Wilhelm Uhde, marxant d’art. Serà a través d’ell que entrarà en contacte amb els artistes de avantguarda com Picasso, Braque o el propi Robert Delaunay.
L’any 1910, es divorcia d’Uhde i es casa amb Robert Delaunay. A partir d’aquell moment el intercanvi artístic entre els dos serà constant. 
Sèrie "Contrastes simultanis"
Aviat es va interessar per les teories de color de Michel-Eugène Chevreul, també començaria la seva serie no figurativa de Contrasts simultanis. Aquell mateix any col·labora en la il·lustració i disseny del llibre La Prose du Transsibérien et de la petite Jehanne de France de Blaise Cendrars.
La Prose du Transsibérien et de la petite Jehanne de France de Blaise Cendrars
Quan comença la Primera Guerra Mundial, estava a Madrid, on es va quedar fins que va acabar el conflicte. El 1917, quan va triomfar la "Revolució d'Ocutbre", va deixar de rebre les rentes de les que havia viscut fins aleshores. Aquest fet va fer que comences a comercialitzar les seves creacions, primer a Madrid, on va obrir una botiga de moda, i més tard a Paris, on va obrir la Boutique Simultané.


Façana de la Boutique Simultané

A Paris, durant els anys 20, va mantenir una relació molt estreta amb els grups dadaísta i surrealista. Col·laborant amb ells en les produccions teatrals i cinematogràfics com Le P’tit parigot de Le Somptier Durante. Durant la decada dels 30, es va relacionar amb els grups que apostaven per l'abstracció en l'art com Abstraction-Création o Cercle et Carré i va ser una dels membres fundadors de Réalités Nouvelles el 1939. 




Escenes de la pel·lícula "Le Vertige" de L'Herbier (1926) i "Le P'tit parigot" de Le Somptier Durante (1926) amb escenografia i vestuari de Sonia Delaunay.






 
Quan va morir els seu marit, l'any 1941, va continuar treballant i col·laborant en la promoció de l'art abstracte. El 1946, va fer una donació d'obres seves i de Robert, es va  convertir en la primera dona a la que se li dedicava una exposició al Museu del Louvre de Paris.

Però la revolució de Sonia Delaunay, va ser en el món del disseny. amb les seves creacions i convinacions de colors, es va crear una veritable tendència de moda, que va inundar els carrers. Tan en la moda per senyora, com per senyor, en objectess de decoració i moda per la llar. Avui en dia es podria comparar a l'èxit que va tenir fa uns anys el dissenyador Jordi Labanda, o la colorista Agatha Ruiz de la Prada, que no només dissenyen roba, sinó tot tipus d'objectes quotidians. 



Dissenys de Sonia Delaunay


Per saber-ne més:

Sonia Delaunay, Arte y moda. (blog Mujeres en el arte)

Sonia Delaunay (blog Moda y Vestido)

Article de la revista Alfar dedicat a Sonia Delaunay, Per Susana Cedan

Sonia Delaunay and "The New Woman" (Dr. Sherry Buckberrough)


miércoles, 20 de febrero de 2013

Fanny Edelman, Brigadista, Comunista, Feminista

FANNY EDELMAN, BRIGADISTA, COMUNISTA, FESMINISTA

Fanny Edelman de Brigadista

Fanny Jacovkis, més coneguda com Fanny Edelman va néixer a San Francisco (Argentina el 27 de febrero de 1911 i va morir el 1 de noviembre de 2011). Política argentina que va participar com a voluntaria a les Brigades Internacionals en defensa de la Segona República Espanyola i va ser presidenta del Partit Comunista fins a la seva mort.
Filla d’immigrants rusos i polacs, que havien arribat a l’Argentina a principis del segle XX. Va començar a treballar als 14 anys en una fàbrica textil, però gràcies a la seva formació va poder canviar de feina i exercir com a mestra de música.

Després del cop d’estat de 1930, encapçalat pel general José Felix Uriburu, va començar a reunir-se a amb un grup d’intelectuals, entre els que hi havia Leonidas Barletta i Alvaro Yunque, i que la van persuadir per que el s’afilies al Partit comunista. Així va ajudar als presos polítics de la dictadura d’Uriburu a través de la seva participación al Socorro Rojo Internacional.
Fanny amb el seu marit Bernardo Edelman

A finals de 1936, es casa amb Bernardo Edelman, amb el que participa les primeres colectes a favor de la Segona República Espanola.  A l’any següent, va arribar a Valencia juntament amb el seu marit per participar en les brigades internacionals. Allí va coneixer Miguel Hernandez i Antonio Machado, amb qui va colaborar durant la campanya d’alfabetització dirida als soldats. A conseqüència de l’avançada de les tropes franquistes, van haver de fugir cap a Barcelona, i el 1938  finalment  tornen a Argentina.
Fanny Edelman va participar en altres campanyes internacionals com la de la Unió Soviètica durant la Segona Guerra Mundial, China, Portugal, Nicaragua, Vietnam…
El 1972, en representació de la Unión de Mujeres Argentinas, va asumir la secretaria de la Federación Democrática Internacional de Mujeres,  des d’on va defensar els drets de les dones i de les treballadores davant del creixement de les dictadures militars a Llatinoamèrica.

Així doncs, a través d’aquesta organització , va realizar diversos seminaris per Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica, i va impulsar l’Any Internacional de la Dona i la Trobada de la ONU a Nairobi el 1975.
En la seva lluita pels drets humans, durant la dictadura argentina del 1976-1983, va presentar aproximadament 200 testimonis de familiars i victimes de la davant de la Comisió dels Drets Humans de la ONU a Ginebra.
Fanny amb Fidel Castro
Va coneixer al Che Guevara quan era president del Banc Central de Cuba, i també va tenir diverses reunions amb Fidel Castro i Vilma Espín.

Com integran i fundadora de la Unió de Mujeres de la Argentina (UMA),  va estar al capdavant de nombroses lluites populars. Com per exemple, va ser l'UMA la que va portar a la Secretaria General de la Federació Democràtica Internacional de Dones (FEDIM) a Berlin, on entre molts altres temes van posar de manifests els drets de les dones i especialment per que s'instaurés el dia 8 de març com el Dia de la Dona.
També va ser una de les primeres en introduir les qüestions de gènere i els plantejaments feministes dins la discusió partidària.

Algunes de les seves reflexions sobre el tema es poden llegir en un llibre  que va publicar el 2001: Marxismo y Feminismo.
Per saber-ne més:
Un minuto de silencio por Fanny Edelman

Fanny Edelman i les brigades Internacionales, Comunista i F eminista 
Murió Fanny Edelman, histórica del PC 

VVAA: Las Brigadas Internacionales.  Madrid. Asociación de Historia Contemporánea, 2005.

miércoles, 13 de febrero de 2013

Papessa Joana llegenda o realitat...

Aquesta setmana amb l'anunci de la renúncia del Papa Benedicte XVI, s'ha obert de nou el debat sobre qui hauria de succeir al Papa. Es barallen diferents noms, entre ells alguns de molt coneguts aquí, com el de Rouco Varela....

Les xarxes socials no s'han quedat indiferents al debat i tothom hi vol dir la seva. Des de diverses plataformes feministes, s'ha començat a proposar un canvi real, que el substitut del Papa Ratzinguer sigui una dona. I perquè no? Jo no m'hi entenc gaire, però crec que si busquen segur que trobarien una dona-monja qualificada per exercir aquest càrrec.

Ahir ja ho vaig apuntar a Facebook, jo voto per Teresa Forcades. Un exemple d'honestitat, de treball i d'amor als altres. Podria ser Papesa... però seria la primera??



Existeix la "Llegenda sobre la Papessa Joana", on s'explica la història d'una dona que va exercir el papat catòlic ocultant el seu veritable sexe.

Il·lustració de la Papessa Joana
El seu pontificat es situaria entre l'any 855 i el 857, i segons la llista oficial de Papes, correspondria a pontificat de Benedicte III, en el moment de l'usurpació d'Anastasi el Bibliotecari. Altres versions assenyalen que el seu pontificat estaria situat entre l'any 872 i 882, i que es correspondria amb el Papa Joan VIII. Però les més conengudes són la versió de Martin de Opava i la de Jean de Mailly.

Segons Martin de Opava, Joan l'Anglès va néixer a Maguncia, i va ser Papa durant dos anys, set mesos i quatre dies i va morir a Roma. A la seva mort i va haber una vacant d'un mes. S'afirma que en Joan era una dona, que en la seva joventut i disfraçada d'home, havia arribat a Atenes de la mà del seu amant. Un cop allí es va dedicar a l'estudis de diverses branques del coneixement, fins a convertir-se en una erudita, fins que ningú la va poder superar.

Mes tard a Roma, va aprofondir en les arts lliberals (trivium i quadrivium). Per la seva sabiduria i popularitat, els romans van elegir-la Papa. Estava ocupant el càrrec quan es va quedar embarassada del seu company. Com que desconeixia quan havia d'esdevenir el part, va parir al seu fill mentres participava en una processó des de la Basílica de Sant Pere a Letran, al costat de l'esglèsia de Sant Climent.
A la seva mort, va ser enterrada en aquest mateix lloc, on hi ha una inscripció que diu: Petre, Pater Patrum, Papisse Prodito Partum (Pere, pare de pares, va propicióar el part de la papessa).
Curiosament no està inclosa en la llista oficial de Papes per dos motius: per ser dona, i per l'irreverència de dit assumpte.
Martín de Opava, Chronicon Pontificum et Imperatum.

Si voleu saber-ne més coses, aquí us deixo diversos enllaços per tal que pogueu treure les vostres conclusions:

Historia Papisa Juana (wikipedia)

¿Existió la Papisa Juana?

Enciclopedia católica: Papisa Juana
Cartell de la pel·lícula "La Papessa" de Sömke Wortmann

Pel·lícula: La Papisa Juana, de Sömke Wortmann

Llibre: La Papisa de Donna W. Cross ; Salamandra, 2010

miércoles, 6 de febrero de 2013

Mi amiga tiene un blog de cocina...

Què cuinem avui?
Vivir cocinando



Cristinaturmix
Últimamente, ya sea por moda, por aburrimiento o por que son cosas de la edad... mucha gente que conozcon se ha aficionado a la cocina.

Esto me ha llevado a pensar que podría crear una página en Facebook con el nombre "Mi amiga tiene un blog de cocina"... Pero pensandolo mejor, he dedicido hacer una dedicatoria especial a todas estas amigas que cocinan y comparten sus experiencias en un blog.

Cuinant entre llibres
La factoria del pastís



Así que si sois seguidores de un blog de cocina y quereis compartirlo, no dudeis en hacerme llegar la dirección para poderla añadir a esta lista tan especial:


Cuinant entre llibres, el blog de l'Eva Macià i la Monts Grau
La factoria del pastis, el blog de la Begoña Pérez
Cristinaturmix, el blog de la Cris Gràcia
Que cuinem avui? pàgina del facebook de la Marina Solà
Vivir cocinando, el blog de la Dolors Garriga

Mary Leakey, la descubridora del "Homo Habilis"

Estamos que no paramos!!! Vaya semana de efemérides! Hoy se celebra el 100º aniversario del nacimiento de Mary Leakey.
Para  los/las que leeis este blog, Leakey os sonará de algo, y es que hace unos meses dedicamos una entrada a "Los ángeles de Leakey" (Dian Fossey, Jane Goodall y Biruté Galdikas), las tres biologas apadrinadas por Louis Leakey.

Y como detrás de cada hombre hay una gran mujer, la pareja de este mecenas no podia ser menos.
Si no fuese por Mary Leakey la historia de la evolución humana seguramente sería aún hoy un auténtico misterio. La paleontóloga, de cuyo nacimiento se cumplen hoy cien años, formó parte de un equipo de arqueólogos que descubrieron en Kenia y Tanzania fósiles que demostraron que los orígenes del hombre eran más antiguos de lo que se creía. Casada con el también arqueólogo Louis Leakey -juntos formaron una de las parejas de paleontólogos más famosas del siglo XX-, Mary Leakey fue la encargada de dirigir las excavaciones de la garganta de Olduvai, un importante yacimiento en el que se halló una mandíbula de Paranthropus boisei.  

Mary Leakey, fiel a su instinto, siguió una pista de 89 metros de largo en donde quedaron marcadas las huellas del homo habilis, y así, descubrió que este tipo de especie se desplazaba de forma bípeda, una de las claves más importantes del estilo de vida durante el Pleistoceno.

Mary Leakey encontró el cráneo un homínido de 1,75 millones de años de antigüedad, el Australopithecus boisei, y halló junto a su marido restos fosilizados de cuatro individuos de entre 1,6 y 1,8 millones de años de antigüedad, que, en un estudio de la revista Nature publicado en el año 1964, fueron denominados Homo habilis. Esto encendió un tenso debate entre la comunidad científica -algunos expertos encontraban importantes similitudes entre este nuevo hallazgo y el Australophitecus y el Homo erectus, especies por encima y por debajo en la escala de antigüedad- sobre el que, años más tarde, arrojó luz el hijo de Mary Leakey cuando localizó en Kenia cráneos de hace dos millones de años.
Mary i Louis Leakey

Del matrimonio de Mary Leakey y Louis Leakey nació su hijo Richard Leakey en Nairobi en 1944. Pronto siguió los pasos de sus padres. A los seis años encontró su primer fósil, una parte de un cerdo gigante extinguido, y en 1967 dirigió una expedición internacional en el valle del río Omo que duró más de 30 años y en la que se descubrieron más de 200 fósiles. Ya la pasión de Mary Leakey por la paleontología se remontaba también a sus primeros años de vida. A raíz de la profesión de su padre, un pintor paisajista que se dedicaba a viajar por todo europa con su familia, Mary Leakey conoció la Dordoña, una región francesa rica en yacimientos de arte prehistórico. Tras la muerte de su padre, regresó con su madre a Londres y se propuso especializarse en Prehistoria. Fue entonces cuando una de sus profesoras descubrió en Mary Leakey un innato talento para el dibujo y le propuso ilustrar uno de sus estudios sobre un área fosilífera situada al norte de Egipto. Además de abrirle las puertas al universo de la arqueología, la Dra. Gertrude Caton-Thompson le presentó a su futuro marido Louis Leakey, quien, impresionado por la destreza ilustrativa de Mary Leakey, le pidió que colaborase también con él en su libro Adam's Ancestors. Fue el inicio de una relación que duró toda una vida y de la que nacieron, además de Richard Leakey, otros dos hijos, Jonathan y Philip.

Para saber más:




martes, 5 de febrero de 2013

Rosa Parks, "La Madre de la Modern-Day Civil Rights Movement",

Esta semana estamos de celebraciones, ayer 4 de febrero se cumplieron 100 años del nacimiento de Rosa Parks, una de las mujeres que cambiaron el rumbo de la sociedad americana del siglo XX:

Después de una larga jornada de trabajo, se negó a cederles su asiento en un autobus a un hombre blanco. Esto le supuso acabar el dia en la carcel y empezar una larga lucha como defensora de los derechos civiles.
Rosa Parks

Hija de un carpintero y de una maestra, Rosa Louise McCauley (éste es su nombre de soltera) cursó estudios en la escuela industrial Montgomery Industrial School for Girls y en el colegio para maestros Alabama State Teachers College. Finalizados sus estudios, Rosa se casó con Raymond Parks.
El matrimonio vivía en una época en que la segregación, o sea la separación de las personas por motivos raciales o religiosos, predominaba todavía en la mayor parte de los estados del sur. Decidida a combatir el segregacionismo, Rosa Parks se convirtió en 1949 en asesora de una asociación para promover el bienestar de los negros, la National Association for the Advancement of Colored People (NAACP).
En 1955 tuvo lugar el incidente que la haría mundialmente famosa; pocas veces un acto tan nimio ha tenido tan importantes consecuencias, en este caso, en el terreno de la lucha por la igualdad de derechos en Norteamérica. Rosa Parks, un humilde modista negra, se negaba a ceder su asiento en el autobús a un viajero blanco. El conductor llamó a la policía y la mujer fue detenida y obligada a pagar una multa de catorce dólares. El hecho puso de manifiesto una vez más las condiciones de segregación a que estaban sometidas las gentes de color, que tenían prohibido el acceso a piscinas, escuelas, restaurantes y un gran número de servicios públicos exclusivos para los blancos.
Foto de la detención
El incidente del autobús tuvo como primer efecto la creación de la Montgomery Improvement Association, cuya finalidad era la defensa de los derechos civiles de la minoría negra. Martin Luther King fue su presidente. La asociación organizó un boicot a los autobuses de Montgomery que tuvo un seguimiento masivo y fue un rotundo éxito: duró 382 días y contribuyó a que la causa de los afroamericanos de Montgomery fuese conocida en todo mundo. Como consecuencia de ello, el gobierno norteamericano se vio obligado a abolir la segregación en los transportes públicos.
Rosa Parks junto a Martin Luther King

 Para saber más:

Biografia de RosaParks
Rosa Parks, Pioneer of Civils Rights
Happy 100th birthday revolutionary Rosa Parks

sábado, 2 de febrero de 2013

Sobre Santa Águeda, las Amazonas y el matriarcado.

Llega febrero, y con él, la festividad de Santa Águeda, el día en que las mujeres toman el poder.
Santa Águeda, de Francisco Zurbaran 1630-1633.
Aunque hoy en día el significado de la festividad de Santa Agueda quede un poco desfasado, y aunque se continua celebrando más por tradición que por convicción, durante mucho tiempo supuso un paréntesis en la rutina de sumisión de la mujer.
"Teta de Santa Águeda"
El día 5 de febrero, se vivía una fiesta de transgresión de los roles tradicionales, las mujeres tomaban la esfera pública y el poder. Dejaban sus labores del hogar, sus rutinas, y por un día eran protagonistas de todas las actividades del pueblo, incluso de la administración de justicia.
Además, se honraba a Santa Águeda, patrona de las madres lactantes, y más recientemente, de las enfermeras. A la que también se recurría cuando había problemas con los senos, partos difíciles y problemas con la lactancia. 

Relieve "Lucha de las amazonas"

Es decir, que durante un día, las mujeres disfrutaban de un matriarcado, recuperando así el testimonio pagano de las Amazonas. Y es que el pueblo de las Amazonas, es el paradigma del matriarcado. Una sociedad integrada exclusivamente por mujeres. En la cual los hombres únicamente tenían cabida como sirvientes y con finalidades puramente reproductivas.
Eternas enemigas de los griegos, tanto la mitología griega, como el historiador griego Herodoto nos hablan de ellas. De cómo eran capaces de cortarse un pecho para poder disparar bien un arco, y lo crueles que eran a la hora de someter a los hombres a su voluntad….

Venus de Willendorf
Y resulta que el matriarcado forma parte de la historia de la humanidad, las primeras sociedades prehistóricas eran matriarcados. Las mujeres tenían el don de la creación, la reproducción. Daban la vida, cuidaban a los bebes, a los niños, a los hombres y a los ancianos. Curiosamente, eran sociedades que conviven directamente con la naturaleza y giran en torno a ellas, y curiosamente son más igualitarias.
¿Por qué cambió el modelo de sociedad? Hay muchas teorías sobre qué originó el cambio, pero la mayoría de tesis apuntan a que el cambio en el modelo de vida, pasar de ser un pueblo nómada a sedentario, la evolución de la agricultura, y los enfrentamientos entre clanes, que ganaron en los que había hombres fuertes, hicieron girar la ruleta a favor de los hombres, de su fuerza física e iniciar el cambio hacia el modelo de sociedad patriarcal.


Para saber más:
Receta de las "Tetas de Santa Águeda" 

El Matriarcado : una investigación sobre la ginecocracia en el mundo antiguo según su naturaleza religiosa y jurídica / J.J. Bachofen ; traducción e introducción: María del Mar Llinares García.  Akal, 2008.

Diccionario de mitología griega y romana / Pierre Grimal , 2006.