Páginas

viernes, 15 de noviembre de 2013

Victòria Sau, feminista i pensadora

La setmana passada en va deixar Victòria Sau i Sánchez. Amb una sòlida formació, va ser un referent del feminisme a Espanya, les seves obres i el seu pensament van donar esperança i resposta a moltes dones.

El feminismo es un movimiento social y político que se inicia a finales del siglo XVIII  y que supone la toma de conciencia de las mujeres como grupo o colectivo humano, de la opresión, dominación y explotación de que han sido objeto en el seno de la sociedad patriarcal, lo cual les mueve a la acción para la liberación de su sexo con todas las transformaciones de la sociedad que se requieran (Victoria Sau).

Va néixer  a Barcelona l'any 1930, i va morir el passat 6 de novembre a la ciutat comtal.
Era llicenciada en Història Contemporània i doctora en Psicologia per la Universitat de Barcelona.
Va ser professora depsicologia diferencial de la Secció de Psicologia de la facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació d'aquesta universitat, i va exercir com a psicòloga. 
 
Primer Congrés de les Dones de Barcelona



Fou mentora del 1er Congrés de les Dones de Barcelona  i membre del Consell de la Ciutat, nomenada pel Consell de Dones i vicepresidenta del Consell de Dones de Barcelona
 
Va ser una de les figures més rellevants del feminisme del nostre país, pensadora lúcida i referent. Les seves aportacions sobre la divisió sexual del treball, la maternitat, el cicle menstrual, el patriarcat i la guerra han estat molt importants.

Ha dedicat la seva activitat a qüestionar les bases del sistema patriarcal i a crear fonaments nous que sustentin una anàlisi més global i més innovadora. Té una àmplia obra publicada, entre la qual trobem el Diccionario ideológico feminista de 1981. A la seva faceta d'investigadora i d'escriptora, s'afegeix la de conferenciant i ensenyant amb un llenguatge directe, senzill i brillant.


Per Victòria Sau, el feminisme és un procés en tres fases:
  • Victimisme, es limita a la submissió i l'explotació, representat per la figura Casandra.
  • Denuncia els abusos de poder i les lleis que ho permeten, encarnat per Antígona
  • Actuació, el moment de Lisístrata, en que les dones decideixen transformar l'àmbit sociocultural, polític i econòmic.

Per saber-ne més:

"Mundo Macho" article de Victoria Sau, diari El Pais

Bibliografia de Victoria Sau 

De mujer a mujer: entrevista a Victoria Sau 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gràcies per deixar el teu comentari.
Gracias por dejar tu comentario.