miércoles, 20 de febrero de 2013

Fanny Edelman, Brigadista, Comunista, Feminista

FANNY EDELMAN, BRIGADISTA, COMUNISTA, FESMINISTA

Fanny Edelman de Brigadista

Fanny Jacovkis, més coneguda com Fanny Edelman va néixer a San Francisco (Argentina el 27 de febrero de 1911 i va morir el 1 de noviembre de 2011). Política argentina que va participar com a voluntaria a les Brigades Internacionals en defensa de la Segona República Espanyola i va ser presidenta del Partit Comunista fins a la seva mort.
Filla d’immigrants rusos i polacs, que havien arribat a l’Argentina a principis del segle XX. Va començar a treballar als 14 anys en una fàbrica textil, però gràcies a la seva formació va poder canviar de feina i exercir com a mestra de música.

Després del cop d’estat de 1930, encapçalat pel general José Felix Uriburu, va començar a reunir-se a amb un grup d’intelectuals, entre els que hi havia Leonidas Barletta i Alvaro Yunque, i que la van persuadir per que el s’afilies al Partit comunista. Així va ajudar als presos polítics de la dictadura d’Uriburu a través de la seva participación al Socorro Rojo Internacional.
Fanny amb el seu marit Bernardo Edelman

A finals de 1936, es casa amb Bernardo Edelman, amb el que participa les primeres colectes a favor de la Segona República Espanola.  A l’any següent, va arribar a Valencia juntament amb el seu marit per participar en les brigades internacionals. Allí va coneixer Miguel Hernandez i Antonio Machado, amb qui va colaborar durant la campanya d’alfabetització dirida als soldats. A conseqüència de l’avançada de les tropes franquistes, van haver de fugir cap a Barcelona, i el 1938  finalment  tornen a Argentina.
Fanny Edelman va participar en altres campanyes internacionals com la de la Unió Soviètica durant la Segona Guerra Mundial, China, Portugal, Nicaragua, Vietnam…
El 1972, en representació de la Unión de Mujeres Argentinas, va asumir la secretaria de la Federación Democrática Internacional de Mujeres,  des d’on va defensar els drets de les dones i de les treballadores davant del creixement de les dictadures militars a Llatinoamèrica.

Així doncs, a través d’aquesta organització , va realizar diversos seminaris per Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica, i va impulsar l’Any Internacional de la Dona i la Trobada de la ONU a Nairobi el 1975.
En la seva lluita pels drets humans, durant la dictadura argentina del 1976-1983, va presentar aproximadament 200 testimonis de familiars i victimes de la davant de la Comisió dels Drets Humans de la ONU a Ginebra.
Fanny amb Fidel Castro
Va coneixer al Che Guevara quan era president del Banc Central de Cuba, i també va tenir diverses reunions amb Fidel Castro i Vilma Espín.

Com integran i fundadora de la Unió de Mujeres de la Argentina (UMA),  va estar al capdavant de nombroses lluites populars. Com per exemple, va ser l'UMA la que va portar a la Secretaria General de la Federació Democràtica Internacional de Dones (FEDIM) a Berlin, on entre molts altres temes van posar de manifests els drets de les dones i especialment per que s'instaurés el dia 8 de març com el Dia de la Dona.
També va ser una de les primeres en introduir les qüestions de gènere i els plantejaments feministes dins la discusió partidària.

Algunes de les seves reflexions sobre el tema es poden llegir en un llibre  que va publicar el 2001: Marxismo y Feminismo.
Per saber-ne més:
Un minuto de silencio por Fanny Edelman

Fanny Edelman i les brigades Internacionales, Comunista i F eminista 
Murió Fanny Edelman, histórica del PC 

VVAA: Las Brigadas Internacionales.  Madrid. Asociación de Historia Contemporánea, 2005.

No hay comentarios:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...