miércoles, 13 de febrero de 2013

Papessa Joana llegenda o realitat...

Aquesta setmana amb l'anunci de la renúncia del Papa Benedicte XVI, s'ha obert de nou el debat sobre qui hauria de succeir al Papa. Es barallen diferents noms, entre ells alguns de molt coneguts aquí, com el de Rouco Varela....

Les xarxes socials no s'han quedat indiferents al debat i tothom hi vol dir la seva. Des de diverses plataformes feministes, s'ha començat a proposar un canvi real, que el substitut del Papa Ratzinguer sigui una dona. I perquè no? Jo no m'hi entenc gaire, però crec que si busquen segur que trobarien una dona-monja qualificada per exercir aquest càrrec.

Ahir ja ho vaig apuntar a Facebook, jo voto per Teresa Forcades. Un exemple d'honestitat, de treball i d'amor als altres. Podria ser Papesa... però seria la primera??



Existeix la "Llegenda sobre la Papessa Joana", on s'explica la història d'una dona que va exercir el papat catòlic ocultant el seu veritable sexe.

Il·lustració de la Papessa Joana
El seu pontificat es situaria entre l'any 855 i el 857, i segons la llista oficial de Papes, correspondria a pontificat de Benedicte III, en el moment de l'usurpació d'Anastasi el Bibliotecari. Altres versions assenyalen que el seu pontificat estaria situat entre l'any 872 i 882, i que es correspondria amb el Papa Joan VIII. Però les més conengudes són la versió de Martin de Opava i la de Jean de Mailly.

Segons Martin de Opava, Joan l'Anglès va néixer a Maguncia, i va ser Papa durant dos anys, set mesos i quatre dies i va morir a Roma. A la seva mort i va haber una vacant d'un mes. S'afirma que en Joan era una dona, que en la seva joventut i disfraçada d'home, havia arribat a Atenes de la mà del seu amant. Un cop allí es va dedicar a l'estudis de diverses branques del coneixement, fins a convertir-se en una erudita, fins que ningú la va poder superar.

Mes tard a Roma, va aprofondir en les arts lliberals (trivium i quadrivium). Per la seva sabiduria i popularitat, els romans van elegir-la Papa. Estava ocupant el càrrec quan es va quedar embarassada del seu company. Com que desconeixia quan havia d'esdevenir el part, va parir al seu fill mentres participava en una processó des de la Basílica de Sant Pere a Letran, al costat de l'esglèsia de Sant Climent.
A la seva mort, va ser enterrada en aquest mateix lloc, on hi ha una inscripció que diu: Petre, Pater Patrum, Papisse Prodito Partum (Pere, pare de pares, va propicióar el part de la papessa).
Curiosament no està inclosa en la llista oficial de Papes per dos motius: per ser dona, i per l'irreverència de dit assumpte.
Martín de Opava, Chronicon Pontificum et Imperatum.

Si voleu saber-ne més coses, aquí us deixo diversos enllaços per tal que pogueu treure les vostres conclusions:

Historia Papisa Juana (wikipedia)

¿Existió la Papisa Juana?

Enciclopedia católica: Papisa Juana
Cartell de la pel·lícula "La Papessa" de Sömke Wortmann

Pel·lícula: La Papisa Juana, de Sömke Wortmann

Llibre: La Papisa de Donna W. Cross ; Salamandra, 2010

1 comentario:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...