martes, 17 de septiembre de 2013

Indira Gandhi, líder, estretega, pensadora i política

 Indira Gandhi
इन्दिरा प्रियदर्शिनी गान्धी

Indira Priyadarshini Gandhi , va néixer a Nova Delhi el 1917. Va ser l'única filla de Kamala Nehru i Jawaharlal Nehru, heroi naciconal i primer ministre de l' Índia. Va adoptar el cognom dels seu marit, Feroze Gandhi, sense parentiu amb Mahatma Gandhi. 

Va començar la seva carrera política com aliada del seu pare, però a la seva mort, es va convertir en la seva hereva política, i en una de les dones amb més poderoses de l' Índia.

Tot i ser filla d'una família important, Indira Gandhi va tenir una infancia difícil, marcada pels contants atacs i pressions a les que es veia sotmés el seu pare, polític independentista.


 
Una jove Indira Gandhi

El 1938 ingressa al Partit del Congrés, on va participar activament en la lluita per la independència de l'Índia, dirigida pel llegendari Mahatma Gandhi.
Quan es va aconseguir la independència, l'Índia va passar a tenir un sistema polític-governamental controlat per la família Nehru, així doncs Jawaharlal Nehru va esdevenir Primer Ministre del país. Dins aquest context sorgeix la fígura d' Indira, la qual es va convertir una la figura clau de suport del seu pare. Es va mudar amb ell a la residència presidencial, i va acompanyar-lo en tots els seus viatges, coneixent als principals polítics de l'època, i desenvolupant un rol important com a figura pública.
El 1959 va esdevenir la Líder del Partit del Congrés. I el 1964, quan mor el seu pare es nomenada Ministra d'Informació i Radiodifusió, càrrec que exercirà fins el 1973. Però la prematura mort del primer ministre Shastri el 1966, la va impulsar a convertir-se en Secretària General del Partit del Congrés, i per extenció en Primera Ministra de l'Índia.Va exercicr de Presidenta del Partit i de Primera Ministra durant 15 anys.

Va ser una gran estratega i pensadora, que va ocupar una posició molt elevada per una dona en una societat tan patriarcal. Va saber aprofitar aquesta situació, i utilitzar tots els mitjans al seu abast disponibles per consolidar el seu poder i autoritat com a primera ministra, i com una de les dones més poderoses del món.

Com a líder, va portar l'Índia a la industrialització i va recolzar la independència del Pakistan Oriental. Durant el seu govern va mantenir bones relacións amb l'Unió Soviètica, però en canvi va mantenir una relació distant amb els Estats Units, per la seva política d'esquerres. Indira va lluitar contra el nacionalisme sij al Panyab (que volien un estat confesional sij). Per sofocar aquesta revolta va organitzar una maniobra militar, que va provocar un enfrontament entre militars i nacionalistes i va deixar centenars de morts civils, i un gran malestar en la minoria sij.

El 1984, quan anava a una entrevista amb l'actor Peter Ustinov va ser assassina pels seus guardaespatlles, va rebre 31 impactes de bala. Els guardaespatlles formaven part de la minoria sij, i van ser abatuts poc després.

Per saber-ne més:


Bibliografia:

1 comentario:

Eva dijo...

Apa, sempre que sentia el seu nom creia que era parenta de Gandhi... cada dia s'apren alguna cosa nova!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...