A mi, que sóc de lletres pures, les matemàtiques sempre m'han produït un malestar general, incapaç d'entendre les derivades, les tangents... i totes aquestes coses que la meva memòria ha borrat de soca-arrel, em quedo fascinada quan descobreixo la figura de Shakuntala Devi, la computadora humana.
Sense cap tipus de formació, Shakuntala va néixer amb un do per les matemàtiques i amb una capacitat pel càlcul mental prodigiosa...
Coneguda com la "Dona ordinador" o "la maga de les matemàtiques", ha passat a la història per la seva capacitat a l'hora de resoldre càlculs mentals.
Va néixer a Bengaluru (India) el 4 de novembre de 1929. El seu pare era un brahman que va renegar de la seva casta i que es va negar a convertir-se en sacerdot. Treballava en un circ com a trapecista i domador de lleons.
Va ser el primer en adonar-se de la capacitat de Shakuntala. A l'edat de tres anys, la filla va guanyar al pare en una partida de cartes, per que havia memoritzat tots els números que anaven sortin.
I així va ser com va començar la seva trajectoria, mostran les seves habilitats al circ, i en espectacles de carrer que concertava el seu pare. Als sis anys va fer una important exhibició la la Universitat de Mysore, i va començar una gira per diverses universistats.
Shakuntala Devi durant una demostració als empleats del State Bank of India de Nova York, el 1976 |
El 1982 va saltar a la fama internacional al guanyar el récord Guiness per multiplicar dos números de 13 dígits en tansols 28 segons. Els números eren 7686369774870 per 2465099745779 i el resultat:
18947668177995426462773730.
La seva capacitat matemàtica li va reportar molts èxits:
- Va començar demostrant les seves habilitats al circ, i més tard en gires organitzades, i aviat va començar a guanyar més diners que el seu pare amb els lleons.
- Als cinc anys s'havia convertit una experta en la resolució de problemes matemàtics.
- Si se li donava una data del segle passat, era capaç de calcular quin dia de la setmana havia sigut (dilluns, dimarts...).
- El 1950 va realitzar un tour per Europa. Els periodistes de la BBC van pensar que l'havien fet equivocar quan Devi els va donar una resposta a un problema diferent de la solució que ells tenien. En realitat, més tard es va confirmar que ells estaven equivocats, i que la resposta de Shakuntala era la correcta.
- A Roma va passar una cosa similar quan "experts universitaris" la van posar a prova i no van poder sumar els números correctament.
- El 1976 va resoldre l'arrel cúbica de 188'132,517 en el temps que es va tardar a fer la pregunta.
A més de les matemàtiques, Shakuntala Devi també es va dedicar a l'astrologia, va escriure novel·les i fins i tot un llibre de cuina.
També cal destacar la seva faceta pedagògica, ja que va escriure molts llibres de matemàtiques per als nens, i facilitar la comprensió de les matemàtiques.
En un dels seus llibres Mathability. Desperta el geni matemàtic del teu fill, va escriure: "les matemàtiques et donen un propòsit, un objectiu, una llum que t'ajuda contra la inquietud". Altres llibres seus són: El meravellós món dels números, El delit dels números, o Supermemòria: pot ser teva.
Es va crear la Fundació Educativa Shakuntala Devi, per transmetre les tecniques que havia desenvolupat per assimilar i simplificar les matemàtiques per als estudiants, per tal que perdesin la por i superesin la fòbia als números de molts joves.
Per saber-ne més:
1 comentario:
Sens dubte jo també sóc més com tu que no pas com la Shunkatala, les matemàtiques no és lo meu!
Publicar un comentario