martes, 15 de mayo de 2012

Les germanes Mirabal, més conegudes com LAS MARIPOSAS


Les germanes Mirabal eren tres opositores al règim del dictador dominicà Trujillo. El 25 de novembre de 1960, quan es traslladaven a veure els seus marits a la presó on els tenien reclosos, perquè també eren opositors al règim, agents de Trujillo els van provocar un accident mortal. Es deien Patria, Minerva i Maria Teresa i eren filles d'Enrique Mirabal i Maria Mercedes Reyes (Chea). Havien nascut el 1924, el 1927 i el 1935, respectivament, a la regió de Cibas, a la República Dominicana.
"Las mariposas"

En record d'aquestes tres dones lluitadores, durant el Primer Encuentro Feminista Latinoamericano y del Caribe celebrat a Bogotà el 1981, es va decidir homenatjar-les el 25 de novembre. I uns anys més tard, el 19 d’octubre de 1999, les Nacions Unides van instituir el Dia Internacional per l'Eliminació de la violència envers les dones.
Maria Teresa Mirabal

Les germanes eren quatre: Minerva i Maria Teresa, les més activistes; i Patria i Dedé, menys implicades en la lluita política. Les dues primeres van ser posades a la presó juntament amb els marits acusades i pertinença a l’agrupació política 14 de Juny, moviment clandestí contrari al règim de Trujillo. Elles de seguida van sortir-ne (el dictador necessitava rentar-se la cara), i ràpidament van implicar-se en l’enderrocament del règim, moment en el que s’hi afegeix la tercera germana, Patria. Se les coneixia dins de l’agrupació com Les Papallones i de seguida van encapçalar-lo, en especial Minerva, implicant-se en la planificació de les guerrilles per acabar amb la dictadura.
Minerva Mirabal

Va ser per això que Trujillo va ordenar el seu brutal assassinat a mans d’uns sicaris simulant un accident de cotxe, encàrrec que es va dur a terme el 25 de novembre de 1960. 


Malgrat que el dictador se sentís satisfet d’eliminar-les del mapa, això va produir un efecte contrari en la població, que va enfortir el seu rebuig cap a la dictadura. El poble cada vegada recordava més les germanes Mirabal i els seus ideals i tot això va facilitar que el dictador fos assassinat el maig del 1961, acabant amb la dictadura de Trujillo. Els sicaris de les germanes Mirabal van ser jutjats a mitjans del 1962.
Patria Mirabal

El cas de les germanes Mirabal és un exemple de terrorisme d’estat i de violència brutal contra les dones. Però a més, és una mostra de lluita política anti-sistema desenvolupada per dones lluitadores i fermes als seus ideals.
 Per saber-ne més:
Álvarez, Júlia: En el tiempo de las mariposas, 2005.

2 comentarios:

Laia dijo...

Interessantíssim.
Moltes gràcies per compartir la informació, mai abans havia esoltat anomenar-les i m'agrada molt conéixer la història. Ara tinc ganes d'investigar més!!

Unknown dijo...

Quina gran història d'unes grans dones, fins ara desconegudes. Felicitats !!! m'has fet entrar ganes de llegir-me el llibre a veure si puc coneixer algo mes d'elles

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...