Aprofitant que tenim Sant Jordi a la vora, us recomano aquest llibre: Cel de Plom, de Carme Martí. Escrit en primera persona, relata la vida de Neus Català i recorda la lluita de les dones que van morir als camps de concentració nazi. Segons paraules de la pròpia protagonista: "del que parla aquesta novel·la (...) és de la fortalesa de les dones".
Neus Català Pallejà va néixer a Els Guiamets (el Priorat) el 1915. Va ser membre de les Joventuts del PSUC durant la Guerra Civil Espanyola, i és l'única supervivent catalana viva del camp de concentració nazi de Ravensbrück.
Neus Català |
Va estudiar infermeria i es va diplomar l'any 1937. A l'esclatar la Guerra Civil es va traslladar a Barcelona. El 1939 va creuar la frontera amb 180 nens, orfes de la colònia Negrín de Premià de Dalt, que estaven al seu càrrec. Va col·laborar activament amb la Resistència, juntament amb el seu marit, centralitzant a casa seva la recepció i transmissió de missatges, armes i documentació. Va fer d'enllaç entre 5 grups de la Resistència, portant missatges amagats al tupé ("arriba España" pentinat de moda), fins que la van denunciar als nazis i va ser detinguda el 1943.
Fotografia de Neus Català amb el vestit del camp després de ser alliberada |
Va estar retinguda i torturada a Llemotges, i un any després es deportada a Ravensbrück, més tard la van traslladar al camp de Holleischen (Txecoslovaquia) on va ser obligada a treballar a la indústria de l'armament.
Tal i com recorda, el pitjor moment que ha viscut va ser quan va ser alliberada del camp de concentració i es va assabentar que Franco encara estava a Espanya. Després de ser alliberada, va tornar a França on va continuar la seva lluita clandestina contra el franquisme.
Actualment presideix l'Amical de Ravensbrück, i continua la seva militància al Partit dels Comunistes de Catalunya, Esquerra Unida i Alternativa i la Fundació Pere Ardiaca. La Generalitat de Catalunya la va guardonar amb la Creu de Sant Jordi l'any 2005.
Ha estat escollida Catalana de l'Any 2006 per la seva tasca de defensa de la memòria de més de 92.000 dones que van morir a Ravensbrück.
Bibliografia:
- Neus Català, De la resistencia y la deportación : 50 testimonios de mujeres españolas, Barcelona: ADGENA S.L., 1984.
- Elisenda Belenguer, Neus Català, memòria i lluita, Barcelona: Fundació Pere Ardiaca, 2006.
- Mar Trallero, Neus Català: la dona antifeixista a Europa Barcelona: Mina, 2008.
- Carme Martí, Un cel de plom (novel·la), Barcelona: Amsterdam llibres, 2012.
- Montserrat Roig, Els catalans als camps nazis, 1977.
- Fundació Pere Ardiaca
- Amical de Ravensbrück
- LA VANGUARDIA: Cel de plom
- ARTISTAS O GUERRERAS: Neus Català
No hay comentarios:
Publicar un comentario