viernes, 13 de abril de 2012

VIOLETA C. JESSOP, la dona que va sobreviure al naufragi del Olympic, el Titanic i el Britannic.

Aquests dies s’ha estrenat als cinemes la versió 3D del Titanic, a més al Museu Marítim de Barcelona es pot visitar l’exposició Titanic The Exibition. Sembla doncs que la febre del Titanic torna amb força…
El RMS Titanic


De totes les històries que han sobreviscut del mític vaixell, en vull recuperar una que em va sorprendre quan la vaig llegir: La increïble historia de Violeta C. Jessop, infermera que va sobreviure a tres naufragis en menys de 10 anys!
Violeta C. Jessop


Violeta Constanza Jessop va néixer a Buenos Aires el 1887, filla d’immigrants irlandesos, era la més gran de nou germans. La família va tornar a Gran Bretanya a la mort del pare. La seva mare va haver de començar a treballar per poder mantenir els fills, i així va ser com va entrar a treballar de cambrera en diverses empreses navilieres.  Violeta va seguir els passos de la seva mare, i es va convertir en cambrera per la Royal Mail Line l’any 1908.

Després de dos anys de treball, la va contractar la White Star Line, per treballar amb la tripulació del RMS Olympic, el vaixell més gran i luxós de la seva època.  En un dels viatges del transatlàntic, el RMS Olympic va xocar  amb el HMS Hawke, i tot i l’aparatós accident, ambdós vaixells van poder arribar a port sense víctimes mortals.
El RMS Olympic


El RMS Titanic va sortir de Southampton el 10 d’abril de 1912, Violeta va ser contractada per formar part de la tripulació d’aquest nou transatlàntic, i tot i que ella volia quedar-se al RMS Olympic, els familiars, amics i el luxe del vaixell la van convèncer...

Quatre dies després d’haver salpat el  RMS Titanic va xocar amb un iceberg. Deixant un total de 1523 morts, i 705 supervivents. De casualitat, Violeta, que era assistent de primera classe, va aconseguir un lloc en un dels bots salvavides del  RMS Titanic. Originalment, la seva tasca consistia en ensenyar als passatgers que no era perillós pujar als bots salvavides.  Però a l’últim moment va rebre l’ordre d’un oficial de cuidar un bebè la mare del qual havia desaparegut en el caos de l’evacuació.  D’aquesta manera Violeta C. Jessop va aconseguir una plaça en un dels bots salvavides. Durant les hores que van tardar a ser rescatats, la noia va cuidar del bebè intentant calentar-lo, amb la seva armilla de suro. Quan finalment van ser rescatats pel RMS Carpathia,  al vaixell van trobar la mare del bebè que es va limitar a arrancar-li el infant dels  seus braços i no li va donar les gràcies, aquest fet la va sorprendre molt.

Dibuix del naufragi

El 1915 es va inaugurar el HMHS Britannic, però un any abans havia esclatat la Primera Guerra Mundial, i el vaixell es va convertir en hospital. Violeta es va unir a la tripulació com infermera.
Violeta amb l'uniforme d'infermera del HMHS Britannic

Un any després el HMHS Britannic navegava pel canal de Kea quan va xocar amb una mina marina, i el vaixell es va començar a esforçar ràpidament. Va ser rescatada per un bot salvavides, i  55 minuts més tard, el vaixell desapareixia de la superfície.

Després de la guerra, va seguir treballant per la White Star Line, després a la Red Star Line i finalment va incorporar-se de nou a la Royal Mail Line. A finals de la dècada de 1950, es va retirar del servei, i es va instal·lar a Great Ashfield, Suffolk, Anglaterra,


Després de totes aquestes aventures, va morir a casa seva d’una insuficiència cardíaca el 1971. 

Enllaços d'interès:


1 comentario:

Mercè Piqueras dijo...

Gràcies per l'enllaç. Molt interessant el teu bloc, dedicat va la dona.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...