miércoles, 4 de septiembre de 2013

DOLORS PIERA I LLOBERA, Mestra progressista i feminista

Nascuda a Puigverd d’Agramunt (Lleida) al 1910 era filla d’un mestre progressista, el seu pare li inculca la passió per la pedagogia. A l’Escola Normal de Lleida, hi té com a professora Pepita Uriz. Dolors Piera exerceix de mestra a Vilafranca del Penedès i contribueix a la fundació de la Federació Espanyola de Treballadors de l’Ensenyança (FETE-UGT).Organitza amb els seus companys i companyes la celebració del Primer de Maig. Durant el bienni negre (1934-36), l’expedienten per exercir la Tècnica Freinet a Vilafranca del Penedès. A casa seva, hi ha la redacció de l’Escola Proletària, òrgan de la FETE, de la qual és delegada per Catalunya en el Congrés Mundial de Professors de París.


Destaca la seva actuació en les Joventuts Socialistes i en la redacció d’Iskra. És la secretària femenina del Comité Executiu del PSUC i una de les organitzadores del Congrés de la Dona celebrat a Barcelona el 1937 d’on sorgeix la Unió de Dones de Catalunya. Dolors n’és la secretària general.

Col·labora en la revista Companya i promou l’Ajuda Infantil de Rereguarda. El 1937, com a regidora de l’Ajuntament de Barcelona, acompanya la Passionària al míting del Velòdrom d’Hivern, a París.

El 1939, s’exilia i treballa en l’Oficina Internacional per a la Infància de París. Quan esclata la II Guerra Mundial, la detenen i passa quatre mesos a la presó de Fresnes.
retrato de Dolors Piera
Quan en surt, ella i el seu germà Josep es veuen obligats a marxar de França. Amb el transtatlàntic Cuba viatja a la República Dominicana i després s’instal·la a Xile, on es reuneix amb el seu company i neixen els seus fills.

La lluitadora antifeixista torna a exercir la docència. És la sotsdirectora de la Escuela Bialik i, més tard, la directora del Colegio Andersen. Com a feminista ajuda a organitzar el primer Congreso de Mujeres de Santiago i celebra el Día Internacional de la Mujer a la Universitat de Xile.
L’any 2002 va morir a Santiago de Xile.

Homentage a Dolors Piera, "Per una escola co-educadora: Homenatge a Dolors Piera, mestra i política republicana".
 

Per saber-ne més:

Biografia Dolors Piera

Mestres de la República: Dolors Piera
 
Les dones d'Esquerra Republica de Catalunya 1931-1939

Antonieta Jarne: Geografías familiares bajo la dictadura franquista: exilio, clandestinidad, prisión

Identidad,compromiso y militancia del exilio femenino

Les dones del PSUC


Curiositats:

La UdL té el Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones, que neix fruit de l'esforç del SIED (Seminari Interdisciplinari d’Estudis de la Dona) per fomentar la igualtat d’oportunitats entre dones i homes. Amb la creació d’aquest centre, únic a la xarxa d’universitats catalanes, la Universitat de Lleida adquireix el compromís de treballar en aquest sentit en l’àmbit universitari i en la societat en general.

Centre Dolors Piera d'Igualtat d'oportunitats i promoció de les dones
 

1 comentario:

Eva dijo...

Quants dies!!! una altra entrada d'una súperdona, genial!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...