lunes, 13 de enero de 2014

Francina Boris, pionera de la radio en català

Estem acostumats a escoltar locutores a la radio, Júlia Otero, Gemma Nierga, Pepa Bueno, Nieves Herrero, Pili García...però com sempre no ha estat fàcil arribar fins aquí. Dins del món radiofònic català la pionera va ser Francina Boris, que va dedicar tota la seva vida al món de les ones i a la cultura catalana.
Francina Boris

Amb només 14 anys, Boris va debutar a Ràdio Girona sent la primera veu femenina, i durant la II República va ser nomenada oficialment locutora de Ràdio Associació de Catalunya, amb Teodor Garriga com a col•lega radiofònic. Es va guanyar el sobrenom de “la Passionària catalana” quan l’any 1939, amb les tropes franquistas entrant a Barcelona, emet una crida a la població catalana a defensar la ciutat amb tots els estris posibles. - See more at: http://www.donesdigital.cat/noticia/859/la-locutora-francina-boris-mor-als-98-anys/#sthash.TtUwRN6k.dpuf
Amb només 14 anys, Francina Boris, més coneguda com Paquita Boris, va debutar a Radio Girona, essent la primera veu femenina. Durant la II República va ser nomenada oficialment locutora de Radio Associació de Catalunya, amb Teodor Garriga com a col·lega radiofònic. Es va guanyar el sobrenom de "La Passionària Catalana" quan l'any 1939, amb les tropes franquistes entrant a Barcelona, emet una crida a la població catalana a defensar la ciutat amb tots els estris possibles.
Francina a la radio

Francina Boris (Girona 1915-201) va començar a locutar a Ràdio Girona l'any 1933, amb un equip format per Alexandre Figa, Manel Martínez, Jacint Carreras i ella mateixa. A partir d'aquí, dedicaria 70 anys de la seva vida a la ràdio en català. El 1934 li van proposar incorporar-se a la seu central de Ràdio Associació de Catalunya, a Barcelona. Ella ho va acceptar il·lusionada i es va convertir en una pionera en l'àmbit de les locutores de ràdio a Catalunya. Des d'allà va retransmetre els bombardejos de la Guerra Civil i va ser nomenada oficialment locutora de la Generalitat republicana. En acabar la guerra, va treballar tres anys com a mecanògrafa, fins que li va sortir la possibilitat de tornar a Ràdio Girona com a locutora. Malgrat que havia de ser temporal, aquí va conèixer el seu marit, Miquel Vidal, i ja s'hi va quedar.
 
Miquel Martínez, Francina Boris i Alexandre Figa el 1934

L'any 1942, en plena dictadura franquista, va impulsar el programa sardanista Nostra Dansa, un dels primers que es feia en català després de la Guerra Civil. Boris s'encarregaria de presentar-lo durant més de seixanta anys, fins i tot després d'haver-se jubilat. Altres dels seus programes emblemàtics van ser Què en sabem de Catalunya? (1963), al costat d'Enric Frigola; i D'ací d'allà un clar país (1968), amb Enric Frigola i Gonçal Hurra. També va presentar Girona Nova Via, Festa, Salvem la Natura, Dreceres de la Nostra Llengua i Les Hores de l'Amistat. 

La seva passió per la sardana no es limitava a la feina, sinó que la va promoure activament tot impulsant la creació de l'Aplec de la Sardana de Girona, trobades sardanistes infantils i participant activament en la gestació de la mostra Girona, Temps de Flors. Molt apreciada pel món sardanista, li han dedicat diverses sardanes, com Francina, de Mas Ros, Francina, dolça veu de la sardana de Lluís Duran o A Francina, de Joan Lluís Moraleda. Entre els nombrosos guardons i homenatges que va rebre destaquen la medalla de plata al Mèrit del Treball (1974), la medalla al Mèrit Sardanista (1984), el premi Nacional de Cultura Popular de la Generalitat (1994) i la Creu de Sant Jordi 2008), entre molts altres. Fins i tot va aparèixer al llibre del rècord Guinness per la seva continuïtat a la ràdio.

Per saber-ne més:

Wiquipèdia: Francina Boris i Codina 

Radio Girona, 65 anys

6 comentarios:

Partick Bernard dijo...

Hola a tots;
Sóc una persona de bon caràcter que us ofereix l'oportunitat de realitzar els vostres somnis i els vostres projectes. Es tracta d'una oferta de préstec monetari a totes les persones que ho necessiten amb urgència. Us oferim de 7000 € a 7.500.000 € a totes les persones que poden pagar en un termini raonable. Per obtenir més informació, aquí teniu el meu contacte: ( patrickbernard@e-nautia.email )

Partick Bernard dijo...

Hola a tots;
Estàs prohibit la banca, no pots sortir econòmicament. Per ajudar-vos a adonar-vos dels vostres somnis i projectes, poso a la vostra disposició una oportunitat per fer préstecs a curt i llarg termini amb un 3% d'interès. De 6000 € a 7.000.000 € a totes les persones que puguin pagar. Per obtenir més informació, poseu-vos en contacte amb mi per correu electrònic: ( patrickbernard@e-nautia.email )

Partick Bernard dijo...

Sóc empresari francès i oferiu préstecs de diners a persones que ho necessiten. Ofereix préstecs de 5000 euros a 5.000.000 euros per a totes les persones i la societat que necessiten un préstec. Poseu-vos en contacte amb mi per la meva adreça de correu electrònic per a totes les vostres necessitats de diners. Aquí teniu la vostra adreça de correu electrònic ( patrickbernard@e-nautia.email )

Partick Bernard dijo...

Oferir préstecs de diners a persones que necessiten urgentment. De 5.000 euros a 6.000.000 d'euros. Per obtenir més informació, contacti'm per la meva adreça de correu electrònic: ( patrickbernard@e-nautia.email )

Partick Bernard dijo...

Hola a tots: em dic Patrick i oferim préstecs amb diners a persones que necessiten i a la societat que estan en crisi financera. Poseu-vos en contacte amb mi per la meva adreça de correu electrònic per a totes les vostres sol·licituds de préstec de 10.000 euros fins a 5.000.000 d'euros. No dubti en contactar-me al meu correu electrònic: ( patrickbernard@e-nautia.email )

Partick Bernard dijo...

Hola a tothom Sóc una persona que posa a la disposició de les persones necessitades una oferta de préstecs de diners i pot pagar en un termini raonable. Dono crèdits a un tipus d'interès del 3% en cada sol·licitud. De 5.000 euros a 6.000.000 d'euros per cada sol·licitud i a empreses de necessitat financera. Per obtenir més informació, aquí teniu la meva adreça de correu electrònic: ( patrickbernard@e-nautia.email )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...