jueves, 22 de marzo de 2012

Artemisia Gentileschi al Musée Maillol de Paris

Ara que arriba la setmana santa i algunes aprofitareu per fer un escapada, si aneu a Paris no puc deixar de recomanar-vos aquesta exposició:

ARTEMISIA, 
PODER, GLORIA I PASSIÓ D'UNA DONA PINTORA
14 març fins al 15 de juliol
Paris
http://www.museemaillol.com/

Artemisia Gentileschi, va néixer el 8 de juliol de 1593 a Roma, i va ser la primogènita del pintor barroc Orazio Gentileschi, natural de la Toscana. 
 Podria haver estat verge, esposa, religiosa o prostituta (que eren els rols atribuïts a les dones durant el segle XVI) però va decidir seguir els passos del seu pare i convertir-se en pintora. Pintora d’èxit.

Igual que Caravaggio, va ser una pintora d’èxit, amb fama a nivell europeu i tant nobles com reis compraven les seves obres, però la historia ha silenciat la seva fama i la seva obra es una gran desconeguda per nosaltres.
Només va ser una pintora excepcional, sinó que va tenir una vida totalment atípica a les dones de la seva època. 
Susana i els vells

Als 17 anys va signar el seu primer quadre Susanna i els vells, en el qual dos vells llencen mirades lascives a una adolescent nua visiblement avergonyida…
Mesos després de pintar aquesta obra va ser violada per Agostino Tassi, un pintor que ajudava els seu pare a decorar la casa del cardenal Scipione Borghese.  Tassi es va comprometre a casar-se amb Artemisia i conviure amb ella durant nou mesos. Però tot i així Orazio Gentileschi el va denunciar al papa Pau V, i tota Roma es va assabentar de la deshonra. No obstant, a Artemisia no li va importar i es va sotmetre a un procés públic que va durar uns mesos. La justícia li va donar la raó, i Tassi va ser condemnat a l’exili i a galeres pontifícies (tot i que no va complir la pena).
Judith decapitant Holofernes

Artemisia es va casar amb el florentí Pierantonio Stiattesi i van marchar a Florencia. Allà hi havia la cort del gran Duc de la Toscana, Cosme de Médicis. Allí va conèixer Miguel Angel Buonarotti i Galileo Galilei, i sota la seva protecció va entrar a la famosa Acadèmia de Dibuix. Així doncs, amb 23 anys va ser la primera dona que es va matricular en aquesta llegendària acadèmia.
La conversió de Magdalena

El 1617, Artemisia ja era mare de tres fills i pintora habitual dels Médicis. El seu marit es va endeutar i van haver de marxar de Florència. Van tornar a Roma, on van viure entre 1620 i 1626 en una cas “digna d’un gentilhome” segons cròniques de l’època. El 1622 el seu marit es acusat d’haver ferit a la cara un espanyol, i al cap de poc es separa d’ell. Llavors va marxar a viure a Vènecia, i després a Napols on entrarà al servei d’un admirador  de la seva obra, el virrei espanyol Fernando Enríquez Afán de Ribera, duc d’Alcalà.
A Nàpols obre els seu propi taller amb una dotzena d’ajudant i aprenents. I durant 20 anys forma als que seran els millors pintors de la seva època Cavallino, Spardaro, Guarino... la seva fama va creuar fronteres, i el rei Carles I d’Anglaterra va ordenar contractar-la, i va marxar a viure a Londres durant dos anys. El 1639 mor el seu pare, i les cròniques ens diuen que el funeral d’Orazio Gentileschi a Londres van estar a l’altura de Rafael i Miguel Angel.
Venus dormida

A diferencia del pintors de la seva època, Arteminisia no va pintar esglésies o capelles, sinó que va treballar per col·leccionistes privats com el duc de Módena, els Médicis, els D’Este, el Duc d’Amberes, banquers, nobles i prínceps europeus. Les seves cartes i les seves factures ens demostren que la seva firma era una de les més cotitzades del seu temps.
Naixement de Joan Bautista

La majoria de les seves obres són protagonitzades per figures femenines, moltes nues i plenes de força. Algunes desprenen erotisme, altres són intenses, impetuoses dramàtiques… no va pintar mai cap escena domèstica. La seva obra és un homenatge a dones valentes: músiques, pensadores i heroïnes bíbliques: Cleopatra, Diana, Galatea, Judith, Dalila, Betsabé…
Autorretrat

El 1649 va acabar el seu autoretrat més famós. “Artemisia va trencar totes les normes social. Va conquerir la glòria i la seva llibertat, amb talent i força creadora. Convertint-se així en una de les artistes més grans de tots els temps”.

Per saber-ne més coses:

Artemisia Gentileschi (wikipedia) 

http://mujerespintoras.blogspot.com.es/2008/01/artemisia-gentileschi-1593-1656.html

 Artemisia Gentileschi. Rauda Jamis. Ed. Circe, Barcelona, 1999.

Artemisia, passió extrema. Directora: Agnes Merlet. 1993.

21 comentarios:

Lectora corrent dijo...

Fa un 11-12 anys vaig veure algunes obres seves a la National Gallery de Londres, però no recordo si era un exposició temporal o si es trobaven permanentment en el museu. I em sembla que a Greenwich, en un palau, hi ha també pintures seves. La priemra vegada que vaig saber de la seva existència i vaig veure fotos de les seves pintures vaig preguntar-me per què no sortia a cap llibre d'història de l'art dels meus temps de batxillerat.

Judith Mellado dijo...

Hi ha diversos factors que han influït en el fet que hagi passat desapercebuda. Però un dels més curiosos i potser decisius, és el fet que molta de la seva producció va ser encomanda per particulars. Concretament per decorar les estances “privades”, ja que es considerava que les protagonistes femenines de les seves obres desprenien molta força i erotisme, i en certs casos connotacions sexuals... per això no s’havien fet públiques les adquisicions, i s’ha conservat molta obra seva en col•leccions privades.
Curiós si més no!

Unknown dijo...

Quan de camí encare hem de fer les dones...!

Unknown dijo...

quant de cami encare hem de fer les dones

printertechnician dijo...

Thanks for sharing a nice article. Remote work is not a new concept.
But it has certainly grown and evolved in the modern industry. In this post, you’ll discover the significance of remote work in the modern industry as wellas its future role.

lucifer1413 dijo...

192.168.1.1 IP address is widely used as the address pointing to the network router for Internet Access that you have at home. It is one of a few most commonly used IP addresses that router makers assign to a router, 192.168.l.l is the most usual one though 10.0.0.1 or 192.168.0.1 are also among the well known ones. These are also called and defined as host addresses.
What configuration is available at 192.168.1.1

The 123.hp.com/setup is actually a website which is set up by HP technicians to help people set up their HP Printer by downloading the printer drivers and other software through this website. On this website you can find directions on how you can connect your HP Printer wirelessly, with help of USB cable and even things like how one can install a cartridge in the printer.

office.com/setup dijo...

Amazing website, Love it. Great work done. Nice website. Love it. This is really nice.
office.com/setup
Microsoft365.com/setup
Microsoft365.com/setup
ij.start.cannon
www.amazon.com/mytv

uv Gullas College of Medicine dijo...

The uv Gullas College of Medicine renowned Philippines Medical College most truthful and reliable Under university of Visayas that is 100 years old. Gullas College Medicine explains the study of medicine is an influential and great combination of science and technology, innovations, practice, and experiments which facilitate the students to ease the pain of human beings. It is a mission that creates the best healthcare professionals to improve the condition of a human being. This college of medicine prepares professional doctors through a superior syllabus and rightly referred as best medical college in Philippines.

Sam Dew dijo...

office.com/setup - To Install Office Setup office.com/setup Enter Office Setup Product Key and activate, setup office product, visit Microsoft Office at office.com/setup and Get Started.


office.com/setup - To get started with your Microsoft Office Installation you need valid product key code & visit www.Office.com/Setup and we can also help you with your entire process to setup office at office.com/setup.


office.com/setup – To Install Office setup Enter office setup product key and activate, setup office, visit Microsoft office at office.com/setup and Get Installed.office.com/setup - To Install Office Setup office.com/setup Enter Office Setup Product Key and activate, setup office product, visit Microsoft Office at office.com/setup and Get Started.
Sam Dew dijo...

mywifiext.net Login
Facing issues with mywifiext.net login? Unable to set up or install your Netgear WiFi extender?
Don’t panic! Here, you will get to know everything about setting up your Netgear extender  Netgear Wifi Extender setup.

mcafee.com/activate Mcafee/setup answer your questions, troubleshoot problems and offer you expert tips for your PC & Website. We are dedicated to helping our PC users with every issue they are facing. We understand your issues and deliver quick problem resolution. Our service can be availed 24/7
Kashmir tour packages It gives us immense pleasure to introduce ourself and our travel hub one of the premier travel hubs in the state of Jammu Kashmir.

Web Development Ambala dijo...

Digital Marketing is the process of promote the business or products through online. Click shaper is the one of the best digital marketing company in Ambala Cantt who provides best digital services.
Digital Marketing Training In Ambala Cantt

activate setup dijo...

Canon Pixma MG 2522 is an all-in-one inkjet printer equipped with multifunctional features like printer, scanner, and copier.
Canon.com/ijsetup/mg2522 |
Canon.com/ijsetup mg2522

ethan potter dijo...

A Quick Guide to Canon Printer SetupMake sure your printer hardware is configured.
On your PC browser, go to cannon.com/ijsetup
Click Set Up.
Using your Canon IJ printer model, the download printer software.
Double click to install it.
Connect a network to your printer and PC.
Finish the Canon IJ printer setup.
microsoft365.com/setup allows you to download and activate the Microsoft Office setup. Microsoft 365 plans for personal and home provides robust Office desktop apps including Word, PowerPoint, Excel, Outlook, and OneNote.


Max Turner dijo...

Visit www.hp.com/go/wirelessprinting and open the door to the world of HP smart printing solutions. HP wireless printer is a versatile printing device that helps you print, scan, copy and fax your documents as per the requirement.
Visit ij.start.canon | ij.start canon and find out the best way to download Canon printer drivers. Canon printers are ideal for every situation wherever you need a document, paper, or photo print or even if you wish to scan, fax, and do more ijstart.canon will make you learn how to set up a canon printer to get advanced printing features.

steeve00004 dijo...

Booking geek squad appointment can help you in keeping your device well-maintained & secure and will reduce the chance of impairment. This also helps in storing your data as well on the safe side. Geek squad offers an affordable online remote computer repair service & support for many years. Our expert is always on the desk to give you an answer any time whenever you need us. We are there not only for your device, we are there for you. We make sure that whenever you need us we stand there in your service.

Anónimo dijo...

Amazing website, Love it. Visit my blogs for more information
For more... plex.tv/link code
For Foxnews foxnews.com connect
For HBOMAX hbomax.com tvsignin code
FOr Hbomax hbomax.com/tvsignin code
FOr disneyplus disneyplus.com login/begin

youtubeactivity dijo...

Youtube.com/activate
Youtube is currently hoping to grow it significantly more. The principle purpose for the accomplishment of Youtube television is reasonableness with a tremendous rundown of premium Tv channels.At start Youtube Tv is simply restricted to some piece of the USA, subsequent to seeing its prevalence it is currently accessible in a large portion of the nations all over the planet.
youtubeactivity

Pyramid Cafe dijo...

Pyramid cafe in Shimla with Italian Music played at a very decent volume, which makes it a good Place for Relaxed and comfortable sitting. Cafe in Shimla | best cafe in Shimla

Cricket Store NZ dijo...

Cricket store, Buy Online of All Sizes Cricket Accessories Available at affordable price on cricket store nz & we provides delivery worldwide. Cricket Store Turanga | cricket gloves

Kraftmytrip dijo...

Much gratitude to you for posting this astonishing article. Keep it up mate.
KraftMyTrip
Kraft My Trip

Summy Spaces dijo...

Much gratitude to you for posting such an unprecedented article.

swimming pools | above ground pools

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...